Εκδηλώσεις

Στις 31 Μάιου 2019, στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, ο Μητροπολίτης κ. Ησαΐας παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς και τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης Βυζαντινής και Κυπριακής Ιστορίας, ευγενική προσφορά του ευπατρίδη Δαμιανού Κωνσταντίνου.

Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τούς μάρτυρες της Αλώσεως της Πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, σε μια συγκινητική τελετή απένειμε στον ευπατρίδη Δαμιανό Κωνσταντίου από το Μιτσερό και τώρα στο Πειραιά, το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου, υψίστη τιμή της Μητροπόλεως, για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.


Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τον Σεβασμιότατo Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα.


Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή.


Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αγ. Ηρακλειδίου ύψιστη τιμή της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ησαϊα στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.


Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας.

Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για τρίτη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με συνδιοργανωτές και χορηγούς το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Τα Γεράνεια και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα.

Στα τρίτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, τραγούδησαν η χορωδία «Η Κύπρος» και η πολυφωνική χορωδία Αιγιαλείας, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο πρέσβης επί τιμή κ. Περικλής Νεάρχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Ενάλια Γή» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.


Τραγούδια από τη Χορωδία «Η Κύπρος».


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Τραγούδια από την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελευσίνας.


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας


Απόσπασμα από το χορευτικό από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας με την πρόεδρό τους κ. Σπυριδούλα Παναγοπούλου (μέση) και τον σκηνοθέτη κ. Περικλή Νικολάου.

Σας προσκαλούμε στην 3η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. η οποία τώρα έγινε θεσμός.

Το πρόγραμμα προβλέπετε να συμπεριλαμβάνει :

 1. Επισκέψεις στον Ροδώνα ελεύθερα.
 2. Παρακολούθηση παραδοσιακών ελληνικών και κυπριακών χορών.
 3. Μουσικές εκδηλώσεις.

Στο χώρο θα υπάρχει:

 1. Περίπτερο – καντίνα με διάφορα εδέσματα σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
 2. Bar για αναψυκτικά
 3. Περίπτερο με διάφορα προϊόντα τριαντάφυλλου, φυτά και βιβλία.

Διοργανωτές - Χορηγοί εκδήλωσης:

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στις 30 Αυγούστου 2018, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού, με μια σεμνή εκδήλωση παρουσία πολλών φίλων και εκτιμητών του έργου του, τίμησε τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τον ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εκπροσωπήθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην πρεσβευτής κ. Γιώργος Γεωργής με τον οποίο ο κ. Κωνσταντίνου συνδέεται με στενή φιλία από την εποχή της δημιουργίας του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

Το σκεπτικό της ανακήρυξης του κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου σε μεγάλο Ευεργέτη.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού σε συνεδρία του στις 20/6/2018,αποφάσισε να κηρύξει μεγάλο Ευεργέτη το κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του προς την Κοινότητα με την οικονομική ενίσχυση των πιο κάτω:

 1. Της Εκκλησίας του Μιτσερού
 2. Του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού και Νηπιαγωγείου,
 3. Της Στέγης Ηλικιωμένων του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Μιτσερού,
 4. Του Κέντρου Νεότητας,
 5. Των άπορων οικογενειών τα δύσκολα χρόνια, την μετά εισβολή εποχή το 1974,
 6. Επίσης την μεγάλη προσφορά του προς την Κοινότητα με τη δημιουργία του Αμφιθέατρου Κωστής Δαμιανού, χωρητικότητας 400 θέσεων. Με το Αμφιθέατρο τοποθέτησε το Μιτσερό στο Πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου.
 7. Την δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Μιτσερού για την καταγραφή της μακραίωνης Ιστορίας του τόπου μας, η οποία αρχίζει από την εποχή της ανακάλυψης του χαλκού καθώς και την καταγραφή του Γενεαλογικού Δέντρου της Κοινότητας.
Για όλους του πιο πάνω λόγους, αλλά κυρίως για ένα ακόμη λόγο με ανυπολόγιστη αξία:
Την αγάπη του, την πραγματική – αληθινή του αγάπη προς την γενέτειρα του το Μιτσερό.

Ανακηρύσσει σήμερα 30 Αυγούστου 2018 τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου,

 1. Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας Μιτσερού
 2. Δίνει το όνομα του στο δρόμο που οδηγεί από την Λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ προς το Κοινοτικό Γήπεδο, ονομάζοντας τον σε οδό Δαμιανού Κων/νου.
 3. Δίνει το όνομα του στο Κοινοτικό Γήπεδο που από σήμερα θα ονομάζετε Κοινοτικό Γήπεδο Μιτσερού-Δαμιανός Κωνσταντίνου.
 4. Και τέλος του απονέμουμε το Κλειδί της Κοινότητας του Μιτσερού, που την έχει πάντα στην καρδιά του.
Παρακαλώ τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού & Ορεινής κ. Ησαΐα, να προσέλθουν να αποκαλύψουμε τις πινακίδες και τον κ. Δαμιανό Κων/νου να παραλάβει το κλειδί του Μιτσερού.


Η απονομή του χρυσού κλειδιού της Κοινότητας Μιτσερού από τον Πρόεδρο κ. Άνδρο Κυριάκου στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου. Κοντά τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.


Τα αποκαλυπτήρια για την ονοματοδοσία της οδού Δαμιανός Κωνσταντίνου και του γηπέδου σε Κοινοτικό Γήπεδο Μιτσερού Δαμιανός Κωνσταντίνου από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα.


Γενική άποψη των προσκεκλημένων.

Τη μέγιστη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειμε τιμητικώς στις 29 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού, αναγνωρίζοντας την αγάπη με την οποία αγκάλιασε και συνεχίζει να αγκαλιάζει έμπρακτα τη Μητρόπολη Κορίνθου και το Ποίμνιο της, αποκαλώντας τον «μέγιστο Ελληνόψυχο Κύπριο ευεργέτη».

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου μετά την Αρχιερατική λειτουργία, με την παρουσία 12 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ίδια διάκριση απενεμήθη για πρώτη φορά στην περσινή πανηγυρική εορτή του Αποστόλου Παύλου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Πηγή : star.gr/tv


Γενικό πλάνο από την τελετή της 29ης Ιουνίου, 2018


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αμέσως μετά την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου. Αριστερά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινή κ. Ησαΐας, δεξιά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου μετά τη τελετή απονομής.

Πηγή : loutrakiblog.gr

Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για δεύτερη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Τα Γεράνεια.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του Δήμου προς το θεσμό των Ανθεστηρίων και επικρότησε την προσπάθεια που γίνεται. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα και τέλος μίλησε ο κ. Μενέλαος Παπαδημητράτος για την ιστορία του τριαντάφυλλου.

Στα δεύτερα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ίβυκος», η χορευτική ομάδα της Ελένης Γκόγκου και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου Αναστάσιος Σακελαρίου και Σωτήρης Πέρρας, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του του International Propeller Club of Piraeus, οι καθηγητές κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Χρίστος Ολύμπιος και Κώστας Παπαγεωργίου κ.α.


Στιγμιότυπο από την διαδικασία απόσταξης ροδοστάγματος.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο πρέσβης επί τιμή κ. Περικλής Νεάρχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Ενάλια Γή» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.


Γενικό πλάνο από την εκδήλωση.


Μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου.


Απόσπασμα από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Ίβυκος».


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό της ομάδας της Ελένης Γκόγκου.


Απόσπασμα από το χορευτικό από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Μουσική και τραγούδια από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Γενικό πλάνο από την εκδήλωση.

6 Μαΐου, 2018
10:00 – 18:00
Είσοδος Ελεύθερη
Bazaar λουλουδιών

Έλατε να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά με τις μεθυστικές μυρωδιές των ρόδων και να απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Διοργανωτές εκδήλωσης:
Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»

«Το ίδρυμα επιτελεί αξιόλογο έργο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα και η κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η προσφορά του ιδρύματος στο Σύγχρονο Ελληνισμό». «Συγχαίρω τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τα μέλη του ιδρύματος οι οποίοι συμβάλουν στη διάδοση της ελληνικής ιστορικής μας παράδοσης ιδιαίτερα στους νέους μας». Με τις δηλώσεις αυτές εξήρε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής το έργο που επιτελείτε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και στις ποικίλες δραστηριότητες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και του απένειμε την ανωτάτη τιμή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού για την αφοσίωσή του τόσο προς τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία όσο και προς το περιβάλλον, θέματα που αποτελούν σκοπούς του ιδρύματός.

Στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 4 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού το λόγο πήρε ο κ. Περικλής Νεάρχου τ. Πρέσβης, ο οποίος ανέπτυξε το περιεχόμενο και τους σκοπούς του Κήπου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαιτέρως τη θεματική ενότητα «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».

Στο τέλος της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου έμπροσθεν της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιάς κ. Γιώργος Ξηραδάκης έμπροσθεν της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


O Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ομιλών στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Η απονομή της ανωτάτης τιμής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού από τον κ Δαμιανό Κωνσταντίνου πρόεδρο του Κέντρου στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής ομιλών στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


O κ. Περικλής Νεάρχου τ. Πρέσβης ομιλών στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, γνωστός λαογράφος ομιλών στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Γενικό πλάνο από την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Γενικό πλάνο από την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Γενικό πλάνο από την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».


Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων


Ο Σύλλογος του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Καδή και τον πρόεδρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι εξής: Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου αρμόδιος Παιδείας Αθλητισμού –Πολιτισμού Τουρισμού, ο κ. Νίκος Νίκας Υποστράτηγος, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιά, η κ. Αικατερίνη Καρφάκη Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς λαογράφος, οι καθηγητές κ. Ιωάννης Μάζης, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, κ. Εμμανουήλ Κονδύλης, κ. Χρίστος Ολύμπιος, κ. Κώστας Παπαγεωργίου, η κ. Αγγελική Καρακώστα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού St. Lawrence.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΧΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Η Πρωτομαγιά γιορτάσθηκε μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση άνθεων και δωρεάν ξεναγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Το καινούργιο που χαρακτήρισε φέτος τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς είναι η σύνδεσή τους με την πανάρχαια Γιορτή των Ανθεστηρίων, για την οποία προσκλήθηκε και μίλησε ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια θα γίνουν στο εξής θεσμός για την περιοχή, όπως ήταν, άλλωστε, παλαιότερα σ’ όλες σχεδόν τις Ελληνικές πόλεις και κάλεσε τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν το νέο θεσμό.


Διαδικασία απόσταξης ροδόνερου.


Γενική άποψη από το περιστύλιο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Γενική άποψη από το περιστύλιο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Οι Kaloy’s Quintet, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος


Το συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια»


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Το συγκρότημα του Γόρδιου Δεσμού


Ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου


Γενική άποψη από το ανοιχτό θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου της κ. Νίκης Μιχαηλίδου.


Ο κος. & η κα. Σταύρου Δήμα και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου της κ. Νίκης Μιχαηλίδου.

Στα πρώτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, χόρεψαν το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος της κ. Νίκης Μιχαηλίδου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Γερανείων. Μουσική συναυλία πραγματοποίησαν οι Kaloy’s Quintet, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, το συγκρότημα του Γόρδιου Δεσμού καθώς επίσης και η κ. Λίνα Μιχαήλ, η κ. Ντίνα Κατσίλα και ο κ. Μάνος Ζαχαριάδης.

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας με τη σύζυγό του κ. Μαίρη Μακρή, ο Δήμαρχος Ίλιου κ. Νίκος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος Ίλιου κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο καλλιτέχνης κ. Γιώργος Ρούσσης κ.α.

Σας προσκαλούμε στην 1η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου και 1η Μαΐου, 2017, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ. η οποία ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.

Το πρόγραμμα προβλέπετε να συμπεριλαμβάνει :
 • Επισκέψεις στον Ροδώνα ελεύθερα.
 • Παρακολούθηση θεατρικών δρώμενων.
 • Παρακολούθηση παραδοσιακών ελληνικών και κυπριακών χορών.
 • Μουσικές εκδηλώσεις.
Στο χώρο θα υπάρχει:
 • Περίπτερο – καντίνα με διάφορα εδέσματα σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
 • Bar για αναψυκτικά.
 • Περίπτερο με διάφορα προϊόντα τριαντάφυλλου.
Διοργανωτές εκδήλωσης:
 • Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
 • Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ανθεστήρια 2017

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νίκου Δενδρινού «Ο Παρείσακτος». Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Ι.Δ. κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, και ο γιατρός και Γεν. Γραμματέας του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Χρήστος Καμμιλάτος. Για το βιβλίο μίλησαν η ποιήτρια κ. Μαργαρίτα Φρονιμάδη – Ματατσή και ο κ. Μενέλαος Παπαδημητράτος. Συντόνισε η κ. Μίνα Ρέτσικα και διάβασαν αποσπάσματα η κ. Μαρία Τζέη και ο συγγραφέας.

Ακολούθησε συναυλία από το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός» που χάρισε κέφι στους παρευρισκόμενους που ψυχαγωγήθηκαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους του προγράμματος οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δροσερό κρασί και όμορφα κεράσματα από τους οικοδεσπότες.


Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου


Η ποιήτρια κ. Μαργαρίτα Φρονιμάδη – Ματάτση.


Ο συγγραφέας κ. Νίκος Δενδρινός


Ο Γιατρός και Γεν. Γραμματέας του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Χρήστος Καμμιλάτος.


Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης


Το συγκρότημα του «Γόρδιου Δεσμού»


Άποψη θεατών

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση – εκτός των προαναφερθέντων- ο καθηγητής τ. πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία κ. Περικλής Νεάρχου, οι καθηγητές κ.κ. Αλέξης Ορφανός και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο πρ. Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιάννης Γιωτάκης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια» κ. Αλ. Κινδιλίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Περαχώρας κ. Σωτ. Πρωτόπαππας κ.α.

Μέρος των εσόδων του βιβλίου προσφέρονται στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το Σάββατο 18 Ιουλίου, 2015 στις 8:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού μια εκδήλωση τιμής σε εκείνους που 41 χρόνια πριν θυσιάστηκαν για την ελευθερία κατά την διάρκεια της Τούρκικης εισβολής στην Κύπρο.

Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους καλεσμένους και τόνισε την ανάγκη να συντηρηθούν οι μνήμες και να συνεχιστεί ο αγώνας.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πισίων κ. Γιάννης Γκίκας.


Στιγμιότυπο από το δραματοποιημένο δρώμενο που παρουσιάστηκε από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Ο επικεφαλής καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός με τον Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία κ. Περικλής Νεάρχου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πισίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο κ. Βασίλης Χρυσούλας γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 και πλήθος επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής.

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), τους κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου και του Εξωραϊστικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τα Γεράνεια, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης με αφορμή την επέτειο σαράντα χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησό μας τον Ιούλιο του 1974.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβεία κ. Μαρία Παναγίδου, ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας, ο κ. Γιαννάκης Ιωάννου πρόεδρος Ε.Κ.Ε., ο κ. Βασίλης Χρυσούλα γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 και ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργάνωσε αντικατοχικές εκδηλώσεις για την Κύπρο στη Μεσσηνία, στην Αττική και στον Σχίνο με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου αφιερωμένες στα θύματα της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.


Ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου της Κύπρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός κατά την διάρκεια της ομιλίας του.


Ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου της Κύπρου κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.


Γενική άποψη του θεάτρου.


Γενική άποψη του θεάτρου.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και πλήθος επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όπου απόλαυσαν παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Η επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου οργάνωσε για άλλη μια φορά εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του εθνικού θέματος της Κύπρου. Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, 2012 ο χορευτικός όμιλος του Πανεπιστημίου της Κύπρου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ανδρέα Βοσκό παρουσίασε δημοτικούς χορούς και τραγούδια της Κύπρου στο Κέντρο Ελληνισμού.


Οι φοιτητές του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Χορευτικό στιγμιότυπο από την εκδήλωση.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, ο βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός.

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων και κάτοικοι της περιοχής.

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, 2012 ομάδα φοιτητών του American Hellenic Institute με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Nick Larigaki επισκέφτηκαν το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά την περιήγηση στο Χώρο Ελληνισμού και συζήτησαν με τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την πορεία των σχέσεων των Η.Π.Α. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακολούθησε δείπνο.

Σχόλια Ομάδας Φοιτητών (AHI)

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, 2011 και ώρα 20:00 στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση μνήμης με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια επ’ ευκαιρία της επετείου της εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησό μας τον Ιούλιο του 1974 με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Βοσκό.

Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αφού καλωσόρισε τον κόσμο έδωσε το στίγμα της βραδιάς και κάλεσε τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ ο οποίος με τη σειρά του τόνισε στην ομιλία του ότι "Η μνήμη όπως και να την αγγίξεις πονεί…" και τελειώνοντας διαβεβαίωσε για τη συνέχιση του αγώνα για την επανένωση της Κύπρου.


Η κ. Μαρία Δαμίρη από το «Κέντρο Τεχνών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Μαρία Δαμίρη», ο πάτερ Ανδρέας Καλλέργης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός.


Ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου της Κύπρου κατά τη διάρκεια του εκδήλωσης.


Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενθουσιασμό κάτοικοι της περιοχής.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, 2011 ομάδα φοιτητών του American Hellenic Institute (AHI) με επικεφαλής τον κ. Νίκο Λαριγκάκη Διευθυντή του ΑΗΙ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Το American Hellenic Institute (AHI) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου και διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά εκπαιδευτικό ταξίδι (σε Ελλάδα και Κύπρο) για τους ομογενείς φοιτητές.

Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ξενάγησε προσωπικά τους φοιτητές στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους για τα δρώμενα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική. Ακολούθησε δείπνο.

Σχόλια Ομάδας Φοιτητών (AHI)

Το American Hellenic Institute (AHI) το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι (σε Ελλάδα και Κύπρο) για ομογενείς φοιτητές.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, 2010 η ομάδα αυτή των φοιτητών, με επικεφαλής τον Διευθυντή του ΑΗΙ κ. Νίκο Λαριγκάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στον Κήπο Ελληνικής Παιδεία και Πολιτισμού όπου παρακολούθησαν μια αυθεντική εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ακολούθησε δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στο χαιρετισμό του επεσήμανε στους ομογενείς φοιτητές την μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει για τον ελληνισμό ένας καλός Έλληνας στην κατάλληλη θέση, σε κρίσιμη στιγμή.


Η ομάδα των ομογενών φοιτητών του American Hellenic Institute με τον κ. Nick Larigakis και τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνο κατά την περιήγησή τους στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Σχόλια Ομάδας Φοιτητών (AHI)

Το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), είναι μια παγκύπρια οργάνωση και ασχολείται με θέματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στη Κύπρο. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εξόρμησης που διοργάνωσε με προορισμό την Αθήνα και την Κόρινθο, επισκέφτηκε το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού τη Κυριακή 11 Απριλίου, 2010.

Η ομάδα που αποτελείτο από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ομάδα μαθητών, συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Μωυσέως.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και να απολαύσουν τον ολάνθιστο Ιστορικό Ροδόκηπο.


Η ομάδα του ΚΕΝΘΕΑ κατά την άφιξη της στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.


Η ομάδα του ΚΕΝΘΕΑ κατά τη περιήγησή τους στον Ιστορικό Ροδόκηπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, και ο εκπρόσωπος τη Νομαρχίας Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτσης.

Για μια ακόμη φορά το συγκρότημα του "Γόρδιου Δεσμού" παρουσίασε στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοϊζου, Μάριου Τόκα και άλλων συνθετών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 21:00 υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κορίνθου.

H Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο στα πλαίσια της στενής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οργάνωσε και εφέτος σειρά εκδηλώσεων επ’ ευκαιρία της επετείου της εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησό μας τον Ιούλιο του 1974, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Βοσκό. Ύστερα από μια σειρά εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως η Πάτρα και τα Καλάβρυτα επισκέφτηκαν και τον Σχίνο Λουτρακίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουλίου και ώρα 21:00, στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια εκδήλωση μνήμης με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου, 2007 και ώρα 21:00 συναυλία του συγκροτήματος "Γόρδιος Δεσμός" στο Κέντρο Ελληνισμού υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κορίνθου. Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη.

Η θεατρική παράσταση "Η Γυναίκα στον Ευριπίδη" πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου & Γενικού Λυκείου Λουτρακίου την Κυριακή 24 Ιουνίου, 2007 στις 20:00. Την εξαίρετη αυτή παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

"Ως πανελλήνιο μνημείο…" χαρακτήρισε στην ομιλία του το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, "…το οποίο τονίζει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και της ελληνικής μας ιστορίας που από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα φθάνει στο νεότερο ελληνισμό, αποδεικνύοντας την ενότητα του έθνους των Ελλήνων".

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και ανακατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.

Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς του ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά "…έχουμε απλώσει κάτω από το φως του ήλιου πίνακες και αγάλματα που αποτυπώνουν το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον οποίον οι Έλληνες έχουμε καμάρι και μοναδικό προνόμιο. Με πολύ σεβασμό και μελέτη του αντικειμένου προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η Χριστιανική πίστη μας. Η ενότητα με τον τίτλο "Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία" που εκτίθεται γύρω από την εκκλησία του Κέντρου και που αναφέρεται και στην ορθόδοξο πίστη μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Η προτομή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρώνει την ενότητα αυτή και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να την αποκαλύψετε".


Από την ομιλία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου κατά την επίσκεψή του στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Νομάρχης Κορίνθου κ. Νίκος Ταγαράς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων & Αγ. Παντελεήμονα του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο κ. Περικλής Νεάρχου, η κ. Μάρω Κωνσταντίνου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο κ. Γιάννης Γκίκας πρόεδρος της κοινότητας Πισίων, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Γιώργος Γκιώνης, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Ο κ. Περικλής Νεάρχου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και η κ. Μάρω Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, η μικρή Αιμιλία Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος.


Η φιλαρμονική του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας απέδωσε τιμές κατά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου καθώς επίσης και κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.


Η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος.


Από την ομιλία του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Η κ. Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και ο τ. Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ι. Γρίβας.


Η κ. Αθηνά Κωνσταντίνου, η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, η μικρή Αιμιλία Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Η κα. Βασιλική Γόνη, ο καθηγητής κ. Δημήτριος Γόνης, η καθηγήτρια κ. Πίτσα Γρηγοράκου - Παρνάσου, η καθηγήτρια κ. Αθηνά Σχινά, ο καθηγητής κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, η κ. Αικατερίνη Τσωτσώνη, ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλλιούρας και ο καθηγητής κ. Αλέξης Ορφανός.


Η κ. Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και οι εγγόνες του προέδρου Μαρία και Αιμιλία Κωνσταντίνου.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μετά τα αποκαλυπτήρια από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλο.


Η κ. Ορθοδοξία Μεσσαρίτη, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και η κ. Μάρω Κωνσταντίνου.


Γενικό πλάνο της ομιλίας του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στην εκδήλωση του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Εν αναμονή της αφίξεως του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου


Από την άφιξη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής: ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτριος Στρατιώτης, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λέχαιου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης, ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Ιγνατίου, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Δημήτριος Γόνης, κ. Αθανάσιος Παλλιούρας, κ. Βασίλης Φίλιας, κ. Αθηνά Σχινά, κ. Πίτσα Γρηγοράκου – Παρνασού, κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, κ. Αλέξης Ορφανός, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γεν. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Μουρτζούκος Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μεγάρων, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο Ταξίαρχος της Κορίνθου κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, και πλήθος κόσμου.

Το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας σε συνεργασία με τα τμήματα θεατρικής έκφρασης και παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου – Περαχώρας πραγματοποίησε ένα "Λαογραφικό Πανηγύρι" στο Κέντρο Ελληνισμού στις 24/7/06 και ώρα 8:30 μ.μ. Στη γιορτή έγινε παρουσίαση παραδοσιακών στολών, αναβίωσε το έθιμο του Αι-Γιάννη του Κλήδονα, και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου.

Στις 15 Ιουλίου ημέρα Σάββατο και ώρα 21:00 στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "Γόρδιος Δεσμός" όπου ήχησαν μελωδίες των Χατζιδάκι – Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα που ήταν μια προσφορά της Νομαρχίας Κορίνθου παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

"Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού έχει δημιουργήσει μια διαρκή πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το έθιμο του "Κατακλυσμού" ήταν η μεγάλη γιορτή της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν ακούγονται πλέον τα τραγούδια του "Κατακλυσμού" στην παραλία της πόλης, όμως εμείς κρατούμε την παράδοση". Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου με την ευκαιρία της αναβίωσης των κυπριακών εθίμων που διοργάνωσε το Κέντρο για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού-Ναυάρχου Κίμωνος.

Τους πολυπληθείς επισκέπτες της εκδήλωσης καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού.


Ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και η σύζυγός του κα Μάρω Κωνσταντίνου περιμένοντας τους επισκέπτες.


Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας, ο κ. Γεώργιος Κόρκας, ο κ Παναγιώτης Μάρκελλος πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λουτρακίου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Από την άφιξη του υπουργού εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου. Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο κ. Περικλής Νεάρχου, η βουλευτής Αθηνά Κόρκα - Κώνστα και η κα. Μάρω Κωνσταντίνου.


Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Ιακώβου, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, και οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέρδος και κ. Μιχάλης Τεριακίδης


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής, και ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute.


Από την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου στον Ιερό ναό του ιδρύματος, του Αγίου Παντελεήμονος - Αγ. Αναργύρων.


Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο κ. Περικλής Νεάρχου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, και η κα. Μάρω Κωνσταντίνου.


Ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής, η κα. Μαρία Πρωτόπαπα αντιδήμαρχος Λουτρακίου, η βουλευτής κα. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τις προτομές κ. Γεώργιος Ρούσσης, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Περικλής Νεάρχου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Ο διοικητής Λουτρακίου κ. Ιωάννης Καζαμίας, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αθηναίου Στρατηγού, Ναυάρχου και επιφανέστατου πολιτικού ανδρός Κίμωνος από τον υπουργό εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου. Παρακολουθεί ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ από τον υπουργό εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου. Παρακολουθούν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο Διαγωνισμός του "Ολισθηρού Ιστού".

Στην γιορτή παρευρέθησαν : ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute, ο Αντινομάρχης Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κώστας Κοσοβίτσας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής, η βουλευτής κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κονομής, ο κ. Ευδόκιμος Ξενοφώντος της Τράπεζας Κύπρου, οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέδρος, ο κ. Μιχάλης Τεριακίδης, ο κ. Κούλης Γουρδομιχάλης και ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας και κ. Σταύρος Θεοφανίδης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός, ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Τερεζόπουλος κ.α.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνισμού η γιορτή του "Κατακλυσμού" (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα).

Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες μίλησε για την αξία των εθίμων του Ελληνισμού και τη διατήρησή τους. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου τόνισε την συμβολή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στα πολιτιστικά του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας και ανήγγειλε την μελλοντική βράβευση κ. Δ. Κωνσταντίνου από τον Δήμο. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επεσήμανε τον χωρισμό της πόλης του σε δύο κομμάτια και εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στον Ελλαδικό χώρο.


Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παναγιώτης Σπανός, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και η σύζυγος του κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης και η σύζυγος του.


Ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης και ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας με τον κ. και την κα. Δαμιανού Κωνσταντίνου.


Ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός και ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας.


Στο βήμα ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός. Καθήμενοι ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Στο βήμα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, καθήμενοι, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Η σύζυγος του Δημάρχου Λευκωσίας κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας εν μέσω του κ. Δαμιανού και της κας. Μάρως Κωνσταντίνου.


Η σύζυγος του Δημάρχου Λευκωσίας κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο κ. Ανδρέας Νικάνδρου, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, η κα. Φιφή Νικάνδρου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παναγιώτης Σπανός.


Ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Ο εκδότης κ. Γιάννης Λάμπρου, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης.


Χορευτικό στιγμιότυπο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας.


Χορευτικό στιγμιότυπο από το Κυπριακό Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος».


Ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης με την εγγονή του κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου δεσποινίδα Μαίρη Κωνσταντίνου.


Χορευτικές φιγούρες του Κυπριακού Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος».


Διαγωνισμός Ολισθηρού Ιστού

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης, ο π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης κ.α.

Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του "Κατακλυσμού" (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Τους πολυπληθείς επισκέπτες καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού γίνεται στην Κύπρο με περισσότερη μεγαλοπρέπεια στις παραλιακές πόλεις, με εξέχουσα τη Λάρνακα, γιατί "σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει όλοι να βραχούν για να μη ψωριάσουν…". Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.


Ο κ. Ευγένιος Ροσίδης του AHI, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Η κ.Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού, το ζεύγος Γεωργίου Λοϊζου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και η κ. Λουκία Ζαμπέλα.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού και ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος.


Ο Πρωτοσύγκελος πατέρας Μπρίνιας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μάρω και χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος».


Εξαιρετικές φιγούρες από το Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος».


Ο πολιτιστικός όμιλος Λουτρακίου «Ίβυκος».


Η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Λουτρακίου.


Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας με τους χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος»


Το έθιμο του «ολισθηρού ιστού».


Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος»

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων o Eugene Rossides του American Hellenic Institute (AHI), ο Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, οι Δήμαρχοι Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Αναστάσιος Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων Τριανταφυλλιάς, με πρόεδρο τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, προσκάλεσε στους κήπους του στο Σχίνο Λουτρακίου την Πέμπτη 26 Ιουνίου, 2003 στις 19:30 τους πρεσβευτές όλων των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και εφοπλιστικής ζωής του τόπου μας.


H κα. Φωτεινή Λιβανού με τους οικοδεσπότες Μάρω και Δαμιανό Κωνσταντίνου.


Η κα. Φωτεινή Λιβανού εν μέσω του Άγγλου Πρέσβη Sir David Madden και του κου. Δαμιανού Κωνσταντίνου


Η κα. Φωτεινή Λιβανού, η κα. Τούλα Τριφύλλη, η Πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα. Balliache – Lysan Stredel και η κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon σύζυγος του Πρεσβευτή Αυστραλίας.


Ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden μετά της συζύγου του Λαίδης Bianka Madden και το ζεύγος Δαμιανού Κωνσταντίνου.


Ομάδα προσκεκλημένων.


Ο Νομάρχης Κορινθίας κος. Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κος. Παύλος Παύλου, ο Πρεσβευτής της Κύπρου κος. Λεωνίδας Παντελίδης, ο κος. Περικλής Νεάρχου, ο κος. Γεώργιος Φραγκούδης και ο κος. Μενέλαος Παπαδημητράτος.


Ο κος. Δαμιανός Κωνσταντίνου εν μέσω του Μορφωτικού Ακολούθου της Ιρανικής Πρεσβείας κου. Darbandi και κας. Moayed Mohammad Taghi, της Πρέσβειρας της Βενεζουέλας κα. Balliache – Lysan Stredel και της κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon , συζύγου του Πρεσβευτή Αυστραλίας.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος. Νίκος Ευθυμίου μετά της συζύγου του και τον κο. Δαμιανό Κωνσταντίνου.


Ο Πρέσβης της Κύπρου κος. Λεωνίδας Παντελίδης με τον κο. και την κα. Δαμιανού Κωνσταντίνου και την κόρη τους Αθηνά Κωνσταντίνου.


Η κα. Τούλα Τριφύλλη, οργανώτρια της βραδιάς με τον κο. Πρέσβη της Κύπρου κο. Λεωνίδα Παντελίδη, τον Καθηγητή κο. Ιωάννη Πετρόπουλο, τον κο. Δαμιανό Κωνσταντίνου, την κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon, σύζυγο του Πρεσβευτή Αυστραλίας και τον τον Νομάρχη Κορινθίας κο. Νίκο Ταγαρά.


Ο κος. Περικλής Νεάρχου δίδει εξηγήσεις για τα μηνύματα των αναρτημένων πινάκων στον κήπο της Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού. Διακρίνεται ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden μετά της συζύγου του Λαίδης Bianka Madden.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον κήπο των ρόδων. Διακρίνεται ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κος. Bahtiyar M. Tursunov, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος. Νίκος Ευθυμίου, ο κος. Θοδωρής Τριφύλλης και η κα. Τούλα Τριφύλλη και ο κος. Τρύφωνας Μπιζίμης.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον κήπο αρχαίας Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον Ροδόκηπο.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον Ροδόκηπο.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir David Madden με την σύζυγο του Lady Bianka Madden, ο πρέσβης της Μάλτας κ. Evarist Saliba με την σύζυγο του κα Fiona Formosa, η πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα Stredel Balliache-Lysan, ο πρέσβης της Κύπρου κ Λεωνίδας Παντελίδης, ο πρέσβης της Βραζιλίας κ. Cruz Roberto de Abreu, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, η κα Φωτεινή Λιβανού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Γεώργιος Δαλακούρας κ.ά.

Η αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσήλθε την 24η Οκτωβρίου, 2000 και ευλόγησε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στις 17:00.


Ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμονας, ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου κ. Ρηγίνος Θεοχάρης, ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος λίγο μετά την άφιξη του.

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορινθίας κ. Παντελεήμωνας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου.

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και το Σπίτι της Κύπρου με την ευκαιρία του γιορτής των Αγ. Αναργύρων διοργάνωσαν ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι στους Κήπους του Κέντρου, στο Σχίνο Λουτρακίου το Σάββατο 1 Ιουλίου, 2000 στις 19:00.


Εσπερινός


Αρτοκλασία

Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός "τσατισμάτων" από τους γνωστούς Κύπριους ποιητάρηδες Ακαθιώτη και Αψερό και ο Σύλλογος ΑΡΑΔΙΠΠΟΣ χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.

Το Σάββατο 3 Ιουλίου, 1999 και ώρα 19:00 το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του στο Σχίνο Λουτρακίου.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Ουράνιος Ιωαννίδης.

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας διοργάνωσαν εκδήλωση, την Τρίτη 11 Μαϊου 1999 στις 8.30 μ.μ. στο Σπίτι Της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι).

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης μίλησε με θέμα:
"Τα ψηφιδωτά της Κύπρου υπό το φως των νέων ανακαλύψεων".

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Μόντη, την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στις 8.30 μ.μ. στο Σπίτι Της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι).

Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής μίλησε με θέμα:
Ο αμετανόητος "γραφιάς" και οι "φωνές" του ποιητάρη. Σχόλιο στην ποίηση του Κώστα Μόντη.