Δελτία Τύπου

Στις 31 Μάιου 2019, στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, ο Μητροπολίτης κ. Ησαΐας παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς και τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης Βυζαντινής και Κυπριακής Ιστορίας, ευγενική προσφορά του ευπατρίδη Δαμιανού Κωνσταντίνου.

Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τούς μάρτυρες της Αλώσεως της Πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, σε μια συγκινητική τελετή απένειμε στον ευπατρίδη Δαμιανό Κωνσταντίου από το Μιτσερό και τώρα στο Πειραιά, το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου, υψίστη τιμή της Μητροπόλεως, για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.


Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τον Σεβασμιότατo Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα.


Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή.


Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αγ. Ηρακλειδίου ύψιστη τιμή της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ησαϊα στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.


Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας.

Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για τρίτη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με συνδιοργανωτές και χορηγούς το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Τα Γεράνεια και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα.

Στα τρίτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, τραγούδησαν η χορωδία «Η Κύπρος» και η πολυφωνική χορωδία Αιγιαλείας, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο πρέσβης επί τιμή κ. Περικλής Νεάρχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Ενάλια Γή» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.


Τραγούδια από τη Χορωδία «Η Κύπρος».


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Τραγούδια από την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελευσίνας.


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας


Απόσπασμα από το χορευτικό από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας με την πρόεδρό τους κ. Σπυριδούλα Παναγοπούλου (μέση) και τον σκηνοθέτη κ. Περικλή Νικολάου.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης
Κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης

Σας προσκαλούμε στην 3η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. η οποία τώρα έγινε θεσμός.

Το πρόγραμμα προβλέπετε να συμπεριλαμβάνει :

 1. Επισκέψεις στον Ροδώνα ελεύθερα.
 2. Παρακολούθηση παραδοσιακών ελληνικών και κυπριακών χορών.
 3. Μουσικές εκδηλώσεις.

Στο χώρο θα υπάρχει:

 1. Περίπτερο – καντίνα με διάφορα εδέσματα σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
 2. Bar για αναψυκτικά
 3. Περίπτερο με διάφορα προϊόντα τριαντάφυλλου, φυτά και βιβλία.

Διοργανωτές - Χορηγοί εκδήλωσης:

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης
Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κατεβάστε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης

Στις 30 Αυγούστου 2018, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού, με μια σεμνή εκδήλωση παρουσία πολλών φίλων και εκτιμητών του έργου του, τίμησε τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τον ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εκπροσωπήθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην πρεσβευτής κ. Γιώργος Γεωργής με τον οποίο ο κ. Κωνσταντίνου συνδέεται με στενή φιλία από την εποχή της δημιουργίας του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

Το σκεπτικό της ανακήρυξης του κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου σε μεγάλο Ευεργέτη.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού σε συνεδρία του στις 20/6/2018,αποφάσισε να κηρύξει μεγάλο Ευεργέτη το κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του προς την Κοινότητα με την οικονομική ενίσχυση των πιο κάτω:

 1. Της Εκκλησίας του Μιτσερού
 2. Του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού και Νηπιαγωγείου,
 3. Της Στέγης Ηλικιωμένων του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Μιτσερού,
 4. Του Κέντρου Νεότητας,
 5. Των άπορων οικογενειών τα δύσκολα χρόνια, την μετά εισβολή εποχή το 1974,
 6. Επίσης την μεγάλη προσφορά του προς την Κοινότητα με τη δημιουργία του Αμφιθέατρου Κωστής Δαμιανού, χωρητικότητας 400 θέσεων. Με το Αμφιθέατρο τοποθέτησε το Μιτσερό στο Πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου.
 7. 7. Την δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Μιτσερού για την καταγραφή της μακραίωνης Ιστορίας του τόπου μας, η οποία αρχίζει από την εποχή της ανακάλυψης του χαλκού καθώς και την καταγραφή του Γενεαλογικού Δέντρου της Κοινότητας.
Για όλους του πιο πάνω λόγους, αλλά κυρίως για ένα ακόμη λόγο με ανυπολόγιστη αξία:

Την αγάπη του, την πραγματική – αληθινή του αγάπη προς την γενέτειρα του το Μιτσερό.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο,

Ανακηρύσσει σήμερα 30 Αυγούστου 2018 τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου,

 1. Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας Μιτσερού
 2. Δίνει το όνομα του στο δρόμο που οδηγεί από την Λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ προς το Κοινοτικό Γήπεδο, ονομάζοντας τον σε οδό Δαμιανού Κων/νου.
 3. Δίνει το όνομα του στο Κοινοτικό Γήπεδο που από σήμερα θα ονομάζετε Κοινοτικό Γήπεδο Μιτσερού-Δαμιανός Κωνσταντίνου.
 4. Και τέλος του απονέμουμε το Κλειδί της Κοινότητας του Μιτσερού, που την έχει πάντα στην καρδιά του.

Παρακαλώ τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού & Ορεινής κ. Ησαΐα, να προσέλθουν να αποκαλύψουμε τις πινακίδες και τον κ. Δαμιανό Κων/νου να παραλάβει το κλειδί του Μιτσερού.Γενική άποψη των προσκεκλημένων.


Η απονομή του χρυσού κλειδιού της Κοινότητας Μιτσερού από τον Πρόεδρο κ. Άνδρο Κυριάκου στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου. Κοντά τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.


Τα αποκαλυπτήρια για την ονοματοδοσία της οδού Δαμιανός Κωνσταντίνου και του γηπέδου σε Κοινοτικό Γήπεδο Μιτσερού Δαμιανός Κωνσταντίνου από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊα.

Τη μέγιστη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειμε τιμητικώς στις 29 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού, αναγνωρίζοντας την αγάπη με την οποία αγκάλιασε και συνεχίζει να αγκαλιάζει έμπρακτα τη Μητρόπολη Κορίνθου και το Ποίμνιο της, αποκαλώντας τον «μέγιστο Ελληνόψυχο Κύπριο ευεργέτη».

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου μετά την Αρχιερατική λειτουργία, με την παρουσία 12 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η ίδια διάκριση απενεμήθη για πρώτη φορά στην περσινή πανηγυρική εορτή του Αποστόλου Παύλου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.


Γενικό πλάνο από την τελετή της 29ης Ιουνίου, 2018


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αμέσως μετά την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου. Αριστερά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινή κ. Ησαΐας, δεξιά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου μετά τη τελετή απονομής.

Κατεβάστε υλικό από το δελτίο τύπου

Κατεβάστε υλικό από το δελτίο τύπου

Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για δεύτερη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Τα Γεράνεια.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του Δήμου προς το θεσμό των Ανθεστηρίων και επικρότησε την προσπάθεια που γίνεται. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα και τέλος μίλησε ο κ. Μενέλαος Παπαδημητράτος για την ιστορία του τριαντάφυλλου.

Στα δεύτερα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ίβυκος», η χορευτική ομάδα της Ελένης Γκόγκου και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου Αναστάσιος Σακελαρίου και Σωτήρης Πέρρας, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του του International Propeller Club of Piraeus, οι καθηγητές κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Χρίστος Ολύμπιος και Κώστας Παπαγεωργίου κ.α.


Στιγμιότυπο από την διαδικασία απόσταξης ροδοστάγματος.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Ο πρέσβης επί τιμή κ. Περικλής Νεάρχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Ενάλια Γή» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.


Γενικό πλάνο από την εκδήλωση.


Μουσική από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου.


Απόσπασμα από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Ίβυκος».


Στιγμιότυπο από το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Στιγμιότυπο από το χορευτικό της ομάδας της Ελένης Γκόγκου.


Απόσπασμα από το χορευτικό από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Μουσική και τραγούδια από την Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».


Γενικό πλάνο από την εκδήλωση.

«Το ίδρυμα επιτελεί αξιόλογο έργο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα και η κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η προσφορά του ιδρύματος στο Σύγχρονο Ελληνισμό». «Συγχαίρω τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τα μέλη του ιδρύματος οι οποίοι συμβάλουν στη διάδοση της ελληνικής ιστορικής μας παράδοσης ιδιαίτερα στους νέους μας».

Με τις δηλώσεις αυτές εξήρε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής το έργο που επιτελείτε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και στις ποικίλες δραστηριότητες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και του απένειμε την ανωτάτη τιμή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού για την αφοσίωσή του τόσο προς τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία όσο και προς το περιβάλλον, θέματα που αποτελούν σκοπούς του ιδρύματός.

Στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 4 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού το λόγο πήρε ο κ. Περικλής Νεάρχου τ. Πρέσβης, ο οποίος ανέπτυξε το περιεχόμενο και τους σκοπούς του Κήπου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαιτέρως τη θεματική ενότητα «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».

Στο τέλος της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι εξής: Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου αρμόδιος Παιδείας Αθλητισμού –Πολιτισμού Τουρισμού, ο κ. Νίκος Νίκας Υποστράτηγος, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιά, η κ. Αικατερίνη Καρφάκη Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς λαογράφος, οι καθηγητές κ. Ιωάννης Μάζης, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, κ. Εμμανουήλ Κονδύλης, κ. Χρίστος Ολύμπιος, κ. Κώστας Παπαγεωργίου, η κ. Αγγελική Καρακώστα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού St. Lawrence.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΧΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Η Πρωτομαγιά γιορτάσθηκε μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση άνθεων και δωρεάν ξεναγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.

Το καινούργιο που χαρακτήρισε φέτος τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς είναι η σύνδεσή τους με την πανάρχαια Γιορτή των Ανθεστηρίων, για την οποία προσκλήθηκε και μίλησε ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια θα γίνουν στο εξής θεσμός για την περιοχή, όπως ήταν, άλλωστε, παλαιότερα σ’ όλες σχεδόν τις Ελληνικές πόλεις και κάλεσε τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν το νέο θεσμό.


Διαδικασία απόσταξης ροδόνερου.


Γενική άποψη από το περιστύλιο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Γενική άποψη από το περιστύλιο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Οι Kaloy’s Quintet, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος


Το συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια»


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Το συγκρότημα του Γόρδιου Δεσμού


Ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου


Γενική άποψη από το ανοιχτό θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου της κ. Νίκης Μιχαηλίδου.


Ο κος. & η κα. Σταύρου Δήμα και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού


Απόσπασμα από το χορευτικό του Συλλόγου της κ. Νίκης Μιχαηλίδου.

Στα πρώτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, χόρεψαν το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος της κ. Νίκης Μιχαηλίδου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Γερανείων. Μουσική συναυλία πραγματοποίησαν οι Kaloy’s Quintet, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, το συγκρότημα του Γόρδιου Δεσμού καθώς επίσης και η κ. Λίνα Μιχαήλ, η κ. Ντίνα Κατσίλα και ο κ. Μάνος Ζαχαριάδης.

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας με τη σύζυγό του κ. Μαίρη Μακρή, ο Δήμαρχος Ίλιου κ. Νίκος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος Ίλιου κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο καλλιτέχνης κ. Γιώργος Ρούσσης κ.α.

Σας προσκαλούμε στην 1η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου και 1η Μαΐου, 2017, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ. η οποία ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.

Το πρόγραμμα προβλέπετε να συμπεριλαμβάνει :
 • Επισκέψεις στον Ροδώνα ελεύθερα.
 • Παρακολούθηση θεατρικών δρώμενων.
 • Παρακολούθηση παραδοσιακών ελληνικών και κυπριακών χορών.
 • Μουσικές εκδηλώσεις.
Στο χώρο θα υπάρχει:
 • Περίπτερο – καντίνα με διάφορα εδέσματα σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
 • Bar για αναψυκτικά.
 • Περίπτερο με διάφορα προϊόντα τριαντάφυλλου.
Διοργανωτές εκδήλωσης:
 • Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
 • Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ανθεστήρια 2017

Στο Αμφιθέατρο «Κωστής Δαμιανού» στο Μιτσερό της Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου, 2010 μια ακόμα παράσταση με το έργο «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζαιρη του κόσμου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, με χορηγούς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού, τη Chapo Quarries Ltd, την GGS Readymixed Concrete Suppliers και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Την πολύ επιτυχημένη παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Η Ιερά Μητροπόλις Κορίνθου την Κυριακή 27 Ιουνίου, 2010 μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποίησε τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κροκιδείου Αιθούσης, καθώς και εκδήλωση τιμής για τον κ. Αλέξανδρο Παπαγιαννόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος ανέφερε και την συνδρομή του Ιδρύματος Δαμιανού στην ανακαίνιση της Κροκιδείου Αίθουσης.

Το American Hellenic Institute (AHI) το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι (σε Ελλάδα και Κύπρο) για ομογενείς φοιτητές.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, 2010 η ομάδα αυτή των φοιτητών, με επικεφαλής τον Διευθυντή του ΑΗΙ κ. Νίκο Λαριγκάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στον Κήπο Ελληνικής Παιδεία και Πολιτισμού όπου παρακολούθησαν μια αυθεντική εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ακολούθησε δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στο χαιρετισμό του επεσήμανε στους ομογενείς φοιτητές την μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει για τον ελληνισμό ένας καλός Έλληνας στην κατάλληλη θέση, σε κρίσιμη στιγμή.

Στο Αμφιθέατρο «Κωστής Δαμιανού» στο Μιτσερό της Κύπρου το οποίο είναι δωρεά του Ιδρύματος Δαμιανού και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3/9/2009 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου, 2010 η πρώτη παράσταση με το έργο «Αριστοφάνους Λυσιστράτη» σε μετάφραση του Κώστα Μόντη, με χορηγούς το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πιτσιλίας Λευκωσίας ΛΤΔ, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Μιχάλης Πιερής στην ομιλία του, τόνισε την πολιτιστική αξία ενός τέτοιου ελληνοπρεπούς αμφιθεάτρου στην κυπριακή ύπαιθρο.

Την παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), είναι μια παγκύπρια οργάνωση και ασχολείται με θέματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στη Κύπρο. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εξόρμησης που διοργάνωσε με προορισμό την Αθήνα και την Κόρινθο, επισκέφτηκε το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού τη Κυριακή 11 Απριλίου, 2010.

Η ομάδα που αποτελείτο από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ομάδα μαθητών, συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Μωυσέως.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και να απολαύσουν τον ολάνθιστο Ιστορικό Ροδόκηπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, και ο εκπρόσωπος τη Νομαρχίας Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτσης.

"Ως πανελλήνιο μνημείο…" χαρακτήρισε στην ομιλία του το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, "…το οποίο τονίζει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και της ελληνικής μας ιστορίας που από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα φθάνει στο νεότερο ελληνισμό, αποδεικνύοντας την ενότητα του έθνους των Ελλήνων".

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και ανακατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.

Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς του ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά "…έχουμε απλώσει κάτω από το φως του ήλιου πίνακες και αγάλματα που αποτυπώνουν το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον οποίον οι Έλληνες έχουμε καμάρι και μοναδικό προνόμιο. Με πολύ σεβασμό και μελέτη του αντικειμένου προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η Χριστιανική πίστη μας. Η ενότητα με τον τίτλο "Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία" που εκτίθεται γύρω από την εκκλησία του Κέντρου και που αναφέρεται και στην ορθόδοξο πίστη μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Η προτομή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρώνει την ενότητα αυτή και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να την αποκαλύψετε".


Από την ομιλία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου κατά την επίσκεψή του στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Νομάρχης Κορίνθου κ. Νίκος Ταγαράς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων & Αγ. Παντελεήμονα του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο κ. Περικλής Νεάρχου, η κ. Μάρω Κωνσταντίνου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο κ. Γιάννης Γκίκας πρόεδρος της κοινότητας Πισίων, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Γιώργος Γκιώνης, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Ο κ. Περικλής Νεάρχου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και η κ. Μάρω Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, η μικρή Αιμιλία Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος.


Η φιλαρμονική του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας απέδωσε τιμές κατά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου καθώς επίσης και κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.


Η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος.


Από την ομιλία του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Η κ. Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και ο τ. Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ι. Γρίβας.


Η κ. Αθηνά Κωνσταντίνου, η κ. Ιφιγένεια Κωνσταντίνου, η μικρή Αιμιλία Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος.


Η κα. Βασιλική Γόνη, ο καθηγητής κ. Δημήτριος Γόνης, η καθηγήτρια κ. Πίτσα Γρηγοράκου - Παρνάσου, η καθηγήτρια κ. Αθηνά Σχινά, ο καθηγητής κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, η κ. Αικατερίνη Τσωτσώνη, ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλλιούρας και ο καθηγητής κ. Αλέξης Ορφανός.


Η κ. Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος και οι εγγόνες του προέδρου Μαρία και Αιμιλία Κωνσταντίνου.


Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τιμή Ι. Γρίβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.


Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου μετά τα αποκαλυπτήρια από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλο.


Η κ. Ορθοδοξία Μεσσαρίτη, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος και η κ. Μάρω Κωνσταντίνου.


Γενικό πλάνο της ομιλίας του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στην εκδήλωση του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Εν αναμονή της αφίξεως του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου


Από την άφιξη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλου στο “Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού” στο Σχίνο Λουτρακίου.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου πρόεδρος του “Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής: ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτριος Στρατιώτης, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λέχαιου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης, ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Ιγνατίου, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Δημήτριος Γόνης, κ. Αθανάσιος Παλλιούρας, κ. Βασίλης Φίλιας, κ. Αθηνά Σχινά, κ. Πίτσα Γρηγοράκου – Παρνασού, κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, κ. Αλέξης Ορφανός, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γεν. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Μουρτζούκος Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μεγάρων, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο Ταξίαρχος της Κορίνθου κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, και πλήθος κόσμου.

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνουν εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και τον οποίο ανακατασκεύασε και επιμελήθηκε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης.

Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2007 και ώρα 19:00 στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γκιώνη, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου θα έχει ενεργό συμμετοχή παιανίζοντας διάφορα εμβατήρια.

Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Ιστορικό Ροδόκηπο με τις 700 διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιών, το Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής κ.α. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν αναψυκτικά και Κυπριακοί λουκουμάδες.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 17:00 - 21:00. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κα. Ελένη Βακαλοπούλου τηλ.:210-4290620-5, 27440-57070

«Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού έχει δημιουργήσει μια διαρκή πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το έθιμο του «Κατακλυσμού» ήταν η μεγάλη γιορτή της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν ακούγονται πλέον τα τραγούδια του «Κατακλυσμού» στην παραλία της πόλης, όμως εμείς κρατούμε την παράδοση». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου με την ευκαιρία της αναβίωσης των κυπριακών εθίμων που διοργάνωσε το Κέντρο.

Ο κ. Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού-Ναυάρχου Κίμωνος, οι οποίες στήθηκαν σε τμήμα του Κέντρου Ελληνισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «…τόσο ο Ευαγόρας όσο και ο Κίμωνας συμπεριέλαβαν την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Περσικό ζυγό κατά το 479 π.χ. στις άμεσες προτεραιότητες της Πανελλήνιας συμμαχίας».

Τους πολυπληθείς επισκέπτες της εκδήλωσης καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η παρουσία του Κέντρου Ελληνισμού και η συνεχής πολιτιστική του δράση έχει αναβαθμίσει τη περιοχή του Λουτρακίου. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στα πολιτιστικά του ελληνισμού. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά του Κέντρου Ελληνισμού γιατί «…ξεσηκώνει τις συνειδήσεις σε σχέση με το πρόβλημα του Κυπριακού και παράλληλα τονίζει τη σημαντικότητα του ελληνικού πολιτισμού, αφού τα έθιμα είναι απαραίτητο να επιβιώσουν και να συντηρούνται με κάθε τρόπο». Επίσης μια ιστορική αναφορά στην προσφορά του Ευαγόρα και του Κίμωνα έκανε ο ιστορικός-φιλόλογος κ. Περικλής Νεάρχου.

Στην γιορτή συμμετείχαν: η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου «Αράδιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ενώ δόθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον κ. Ιωάννη Γιάνναρο – Μουρελάτο.

Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, και ο «ολισθηρός ιστός» τα κυπριακά αυτά έθιμα που περιλαμβάνει ο «Κατακλυσμός», έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.


Ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και η σύζυγός του κα Μάρω Κωνσταντίνου περιμένοντας τους επισκέπτες.


Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας, ο κ. Γεώργιος Κόρκας, ο κ Παναγιώτης Μάρκελλος πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λουτρακίου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Από την άφιξη του υπουργού εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου. Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο κ. Περικλής Νεάρχου, η βουλευτής Αθηνά Κόρκα - Κώνστα και η κα. Μάρω Κωνσταντίνου.


Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Ιακώβου, και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, και οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέρδος και κ. Μιχάλης Τεριακίδης


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου, ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής, και ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute.


Από την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου στον Ιερό ναό του ιδρύματος, του Αγίου Παντελεήμονος - Αγ. Αναργύρων.


Ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο κ. Περικλής Νεάρχου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, και η κα. Μάρω Κωνσταντίνου.


Ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής, η κα. Μαρία Πρωτόπαπα αντιδήμαρχος Λουτρακίου, η βουλευτής κα. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τις προτομές κ. Γεώργιος Ρούσσης, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Περικλής Νεάρχου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Ο διοικητής Λουτρακίου κ. Ιωάννης Καζαμίας, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιακώβου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αθηναίου Στρατηγού, Ναυάρχου και επιφανέστατου πολιτικού ανδρός Κίμωνος από τον υπουργό εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου. Παρακολουθεί ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ από τον υπουργό εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου. Παρακολουθούν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο Διαγωνισμός του "Ολισθηρού Ιστού".

Στην γιορτή παρευρέθησαν : ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute, ο Αντινομάρχης Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κώστας Κοσοβίτσας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής, η βουλευτής κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κονομής, ο κ. Ευδόκιμος Ξενοφώντος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας, ο κ. Ανδρέας Νικάνδρου του Ομίλου Λάτση, οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέδρος, ο κ. Μιχάλης Τεριακίδης, ο κ. Κούλης Γουρδομιχάλης και ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας και κ. Σταύρος Θεοφανίδης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός, ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Τερεζόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λουτρακίου κ. Παναγιώτης Μάρκελλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λουτρακίου κ. Ιωάννης Καζαμίας, πρόεδρος τη κοινότητας Αγροκηπιάς Κύπρου κ. Παναγιώτης Ξυδιάς, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Μιτσερού Κύπρου κ. Πολύκαρπος Κλαδευτήρας, απόσπασμα της Σχολής Ικάρων, εκπρόσωποι προσκόπων κ.α.

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνουν την Κυριακή 11 Ιουνίου 2006 τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας «Κύπρος στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία και Πολιτισμό» στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού, Ναυάρχου και επιφανεστάτου πολιτικού ανδρός Κίμωνος - ο οποίος και «ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ» - θα τελέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου.

Παράλληλα την ίδια μέρα στο Κέντρο Ελληνισμού θα αναβιώσει ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του “Κατακλυσμού” (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα).

Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, θα γίνει θεατρική παράσταση κ.α.

Αναλυτικά θα συμμετέχουν: η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου «Αράδιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ενώ θα δοθεί παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον κ. Ιωάννη Γιάνναρο – Μουρελάτο. Επίσης θα γίνονται διάφορες προβολές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνισμού και ιδιαίτερα στον ιστορικό Ροδόκηπο, ο οποίος περιλαμβάνει 700 είδη τριανταφυλλιάς.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου και άλλοι επίσημοι.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 10:00 – 21:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (210) 4290 620, κα. Ελένη Βακαλοπούλου 27440 57070 ΣΧΙΝΟΣ

Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Τους πολυπληθείς επισκέπτες καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. O καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός σε ανάλογη ομιλία του συνέδεσε την γιορτή αυτή με την Ελληνική αρχαιότητα. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου καλωσόρισε τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Μιχάλη Ζαμπέλα και τους λοιπούς επισήμους τονίζοντας την συμβολή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στα πολιτιστικά του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας αναγγέλλοντας την μελλοντική βράβευση του Ιδρυτού κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου από τον Δήμο. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επεσήμανε τον χωρισμό της πόλης του σε δύο κομμάτια και εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στον Ελλαδικό χώρο.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.

Στη γιορτή παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα εξής παραδοσιακά συγκροτήματα : τoν Κυπριακό Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος», το Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΚΥΠΡΟΣ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Άσσου - Λεχαίου.

Ακόμη δόθηκε παράσταση θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Ιωάννη Μουρελάτο - Γιάνναρο, ενώ υπήρχαν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.α.

Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, το κυπριακό αυτό έθιμο που περιλαμβάνει η γιορτή του Κατακλυσμού, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.


Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παναγιώτης Σπανός, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και η σύζυγος του κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης και η σύζυγος του.


Ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης και ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας με τον κ. και την κα. Δαμιανού Κωνσταντίνου.


Ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός και ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας.


Στο βήμα ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός. Καθήμενοι ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Στο βήμα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, καθήμενοι, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.


Η σύζυγος του Δημάρχου Λευκωσίας κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας εν μέσω του κ. Δαμιανού και της κας. Μάρως Κωνσταντίνου.


Η σύζυγος του Δημάρχου Λευκωσίας κα. Λουκία Ζαμπέλα, ο κ. Ανδρέας Νικάνδρου, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, η κα. Φιφή Νικάνδρου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Ο τ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παναγιώτης Σπανός.


Ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.


Ο εκδότης κ. Γιάννης Λάμπρου, ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης.


Χορευτικό στιγμιότυπο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας.


Χορευτικό στιγμιότυπο από το Κυπριακό Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος».


Ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης με την εγγονή του κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου δεσποινίδα Μαίρη Κωνσταντίνου.


Χορευτικές φιγούρες του Κυπριακού Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος».


Διαγωνισμός Ολισθηρού Ιστού

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης, ο π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο πρώτος Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλλας και η σύζυγος του Λουκία, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου κ. Παναγιώτης Σπανός, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης, ο Διοικητής Αστυνομίας Κορίνθου Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Ξυνός, ο Διοικητής Αστυνομίας Λουτρακίου κ. Γεώργιος Κοπανάς.

Ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) θα αναβιώσει το διήμερο του Αγίου Πνεύματος (19/6-20/6/05) από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας στο πλαίσιο της διατήρησης εθίμων του Ελληνισμού.

Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, Θέατρο Σκιών, ενώ θα υπάρχουν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • Την Κυριακή κατά την προσέλευση των Δημάρχων και των τοπικών αρχών θα παιανίζει η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Λουτρακίου. Θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια από τον κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας Λουτρακίου και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, γιορτή για τα 30 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια», ομιλία ενημέρωσης για την γιορτή του Κατακλυσμού, παρουσίαση των εθίμων της γιορτής του Κατακλυσμού (ολισθηρός ιστός, πιτσύκλες κ.ά.), ενώ θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών από τον κ. Ιωάννη Μουρελάτο – Γιάνναρο. Θα γίνονται διάφορες προβολές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνισμού και ιδιαίτερα στον ιστορικό Ροδόκηπο, ο οποίος περιλαμβάνει 700 είδη τριανταφυλλιάς.
 • Τη Δευτέρα θα υπάρχουν χοροί και τραγούδια από το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Άσσου-Λεχαιού, τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Κύπρος», θα ακουστούν κρητικές μαντινάδες, θα επαναληφθούν η ομιλία και τα έθιμα της γιορτής του Κατακλυσμού, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορες προβολές και εκθέσεις.

Συντελεστές της εκδήλωσης είναι: το Σπίτι της Κύπρου (Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας), ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Λάρνακας (Κιτίον Κύπρου), η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Νομαρχία Κορίνθου, ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας ο Δήμος Μεγάρων, ο Δήμος Άσσου - Λεχαιού και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Σχίνου «Τα Γεράνεια».

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210-4290620-5, 210-4527121 (κα. Α. Χατζηαντωνίου).

Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού γίνεται στην Κύπρο με περισσότερη μεγαλοπρέπεια στις παραλιακές πόλεις, με εξέχουσα τη Λάρνακα, γιατί «σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει όλοι να βραχούν για να μη ψωριάσουν…». Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.

Στη γιορτή παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα εξής παραδοσιακά συγκροτήματα : το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», το Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Άσσου Λεχαίου, από το πολιτιστικό όμιλο Λουτρακίου «Ίβυκος» και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων.

Ακόμη δόθηκε παράσταση θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Ιωάννη Μουρελάτο – Γιάνναρο, ενώ υπήρχαν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.α.

Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, το κυπριακό αυτό έθιμο που περιλαμβάνει η γιορτή του Κατακλυσμού, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, οι Δήμαρχοι Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Αναστάσιος Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.


Ο κ. Ευγένιος Ροσίδης του AHI, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας.


Η κ.Μάρω Κωνσταντίνου, ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού, το ζεύγος Γεωργίου Λοϊζου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας και η κ. Λουκία Ζαμπέλα.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού και ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος.


Ο Πρωτοσύγκελος πατέρας Μπρίνιας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου και ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού.


Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μάρω και χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος».


Εξαιρετικές φιγούρες από το Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος».


Ο πολιτιστικός όμιλος Λουτρακίου «Ίβυκος».


Η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Λουτρακίου.


Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας με τους χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου «Αράδιππος»


Το έθιμο του «ολισθηρού ιστού».


Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος»

Ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) θα αναβιώσει το διήμερο του Αγίου Πνεύματος (30/5-31/5/04) από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας στο πλαίσιο της διατήρησης εθίμων του Ελληνισμού.

Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, Θέατρο Σκιών, θα γίνει έκθεση αγιογραφίας, θα υπάρχουν μικροπωλητές και κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.ά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • Τη Κυριακή χοροί και τραγούδια από το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», χοροί από το Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Άσσου Λεχαίου, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, ενώ θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών από τον κ. Ιωάννη Μουρελάτο – Γιάνναρο.
 • Τη Δευτέρα χοροί και τραγούδια από το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», χοροί από το πολιτιστικό όμιλο Λουτρακίου «Ίβυκος», θα ακουστούν κρητικές μαντινάδες, θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του κατακλυσμού, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μοντελισμό στη λίμνη.

Συντελεστές της εκδήλωσης είναι: το Σπίτι της Κύπρου (Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας), ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Λάρνακας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Νομαρχία Κορίνθου, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας, ο Δήμος Μεγάρων, ο Δήμος Σικυωνίων και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Σχίνου «Τα Γεράνεια».

Την εκδήλωση θα τιμήσει με τη παρουσία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-4290620-5, 210-4527154 (κ. Βακαλοπούλου), 27440-57070, 27440-57224 (κ. Μάγιερ), 27410-74680 (κ. Χιώτη).

Μια ρομαντική βραδιά από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φίλων Τριανταφυλλιάς.

Σύμβολο παλαιότερα της Αφροδίτης, του Ορφέα και των Μουσών, το ρόδο παραμένει πάντα πρώτο δοξαστικό της αγάπης και απέρριτη σημαία της ομορφιάς. Γι αυτό και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων Τριανταφυλλιάς διάλεξε τους κήπους του, που βρίσκονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ του ΙΔΡ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ, σε μια μαγευτική τοποθεσία μεταξύ βουνού και θάλασσας στις υπώρειες των Γερανείων ορέων και απέναντι στις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, στο Σχίνο Λουτρακίου, για να καλέσει τους πρεσβευτές στην Αθήνα και φίλους του για δείπνο κάτω από το φως τους φεγγαριού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και ιδρυτής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, αφού υποδέχθηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της διεθνούς διπλωματίας και των επιχειρήσεων, τους παρουσίασε τον ιστορικό ροδόκηπο, που μέσα σε ένα χώρο 4 στρεμμάτων περιλαμβάνει 700 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιο σύγχρονες.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνου ο βασικός σκοπός του Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς είναι η διεύρυνση της γνώσης πάνω στις τριανταφυλλιές και τα τριαντάφυλλα σε κήπους, καθώς και η ενθάρρυνση της καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς. Παράλληλα έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και την διασύνδεση του με τον Διεθνή Σύνδεσμο Φίλων Τριανταφυλλιάς (W.F.R.S.).

Στη συνέχεια στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον αρμόδιο κ. Περικλή Νεάρχου στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, που περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες της αρχαίας ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς κ. Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να δείξει στους καλεσμένους και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή, όπως είναι η Aίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, το Αμφιθέατρο, το Παρεκκλήσιο, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, ο Ανεμόμυλος, η Λίμνη, και η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο γύρω από την εντυπωσιακή πισίνα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κάτω από το φως του φεγγαριού.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir David Madden με την σύζυγο του Lady Bianka Madden, ο πρέσβης της Μάλτας κ. Evarist Saliba με την σύζυγο του κα Fiona Formosa, η πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα Stredel Balliache-Lysan, ο πρέσβης της Κύπρου κ Λεωνίδας Παντελίδης, ο πρέσβης της Βραζιλίας κ. Cruz Roberto de Abreu, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, η κα Φωτεινή Λιβανού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Γεώργιος Δαλακούρας κ.ά.


H κα. Φωτεινή Λιβανού με τους οικοδεσπότες Μάρω και Δαμιανό Κωνσταντίνου.


Η κα. Φωτεινή Λιβανού εν μέσω του Άγγλου Πρέσβη Sir David Madden και του κου. Δαμιανού Κωνσταντίνου


Η κα. Φωτεινή Λιβανού, η κα. Τούλα Τριφύλλη, η Πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα. Balliache – Lysan Stredel και η κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon σύζυγος του Πρεσβευτή Αυστραλίας.


Ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden μετά της συζύγου του Λαίδης Bianka Madden και το ζεύγος Δαμιανού Κωνσταντίνου.


Ομάδα προσκεκλημένων.


Ο Νομάρχης Κορινθίας κος. Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κος. Παύλος Παύλου, ο Πρεσβευτής της Κύπρου κος. Λεωνίδας Παντελίδης, ο κος. Περικλής Νεάρχου, ο κος. Γεώργιος Φραγκούδης και ο κος. Μενέλαος Παπαδημητράτος.


Ο κος. Δαμιανός Κωνσταντίνου εν μέσω του Μορφωτικού Ακολούθου της Ιρανικής Πρεσβείας κου. Darbandi και κας. Moayed Mohammad Taghi, της Πρέσβειρας της Βενεζουέλας κα. Balliache – Lysan Stredel και της κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon , συζύγου του Πρεσβευτή Αυστραλίας.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος. Νίκος Ευθυμίου μετά της συζύγου του και τον κο. Δαμιανό Κωνσταντίνου.


Ο Πρέσβης της Κύπρου κος. Λεωνίδας Παντελίδης με τον κο. και την κα. Δαμιανού Κωνσταντίνου και την κόρη τους Αθηνά Κωνσταντίνου.


Η κα. Τούλα Τριφύλλη, οργανώτρια της βραδιάς με τον κο. Πρέσβη της Κύπρου κο. Λεωνίδα Παντελίδη, τον Καθηγητή κο. Ιωάννη Πετρόπουλο, τον κο. Δαμιανό Κωνσταντίνου, την κα. Hume Stuart Hamilton Rawdon, σύζυγο του Πρεσβευτή Αυστραλίας και τον τον Νομάρχη Κορινθίας κο. Νίκο Ταγαρά.


Ο κος. Περικλής Νεάρχου δίδει εξηγήσεις για τα μηνύματα των αναρτημένων πινάκων στον κήπο της Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού. Διακρίνεται ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden μετά της συζύγου του Λαίδης Bianka Madden.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον κήπο των ρόδων. Διακρίνεται ο Άγγλος Πρέσβης Sir David Madden, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κος. Bahtiyar M. Tursunov, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος. Νίκος Ευθυμίου, ο κος. Θοδωρής Τριφύλλης και η κα. Τούλα Τριφύλλη και ο κος. Τρύφωνας Μπιζίμης.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον κήπο αρχαίας Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού.


Ομάδα φιλοξενουμένων στον Ροδόκηπο.


H κα. Φωτεινή Λιβανού με τους οικοδεσπότες Μάρω και Δαμιανό Κωνσταντίνου.

Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Κορινθίας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2000 και ώρα 17:00 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κος. Παντελεήμων και ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τόνισε ότι “το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στοχεύει να υπηρετήσει τρεις ανεκτίμητες αξίες, οι οποίες προσδιορίζουν τον Σύγχρονο Ελληνισμό, και διέπουν την Εθνική μας Αυτογνωσία. Πρώτον την Ορθοδοξία, της οποίας - Θεία Χάριτι - η Υμετέρα Παναγιότης είναι ο άξιος ποιμενάρχης, δεύτερον τη γλώσσα την ελληνική, που επί χιλιετίες παραμένει ζωντανή και τρίτον την κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση”.

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε τα εξής :

“Έκαστος λαός έχει το δικαίωμα να διατηρεί την μνήμην της ιστορίας του και να μεταδίδει αυτήν εις τους νεωτέρους. Έχει επίσης το δικαίωμα να διατηρεί επαφή μετά των αποδήμων μελών του , ώστε να διατηρώνται οι δεσμοί της κοινής καταγωγής. Η υπηρέτησις των σκοπών αυτών και άλλων συναφών διά συναντήσεων, εκδόσεων, υποτροφιών, συντάξεως μορφωτικών προγραμμάτων, ηλεκτρονικών αρχείων, υποστηρίξεως της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και παρεμφερών τρόπων, η οποία επιδιώκεται από το ‘Ιδρυμα τούτο, είναι αξία μεγάλου επαίνου.
Εκφράζομεν τον δίκαιον αυτόν έπαινον προς τους Ιδρυτάς και τους συνεργάτας του Ιδρύματος τούτου. Ευχόμεθα ολοθύμως όπως ο Θεός ευλογήση την καλήν αυτήν προσπάθειαν, ώστε να στερεωθεί και να αποδώση πολλούς και καλούς καρπούς. Επιδαψιλεύομεν δε εις τους Ιδρυτάς και συνεργάτας αυτών αμέριστον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και την πατρικήν ημών ευχήν, επικαλούμενοι επ’ αυτούς την χάριν και το πλούσιον έλεος του Θεού. Αμήν.”

Στη συνέχεια ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ανώτατη τιμή του Κέντρου, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Φύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων κ. Helga Brichet του απένειμε περγαμηνή για την ευαισθησία και δράση του στην προστασία της φύσης.

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιηγήθηκε στον τριανταφυλλόκηπο που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με 500 είδη τριανταφυλλιάς, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, το εκκλησάκι του Κέντρου κ.α.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Μανωλάκης, ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτρης Στρατιώτης, οι βουλευτές κ. Σταύρος Δήμας, και κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, οι εφοπλιστές κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, κ. Παναγιώτης Τσάκος, κ. Νίκος Βερνίκος, κ. Γιώργος Γυφτάκης, κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, ο κ. Κώστας Γκιάλας πρόεδρος Δ.Σ. του Ξενοδοχείου Metropolitan ο κ. Κώστας Σολδάτος πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο ηθοποιός κ. Πασχάλης Τσαρούχας και πλήθος κόσμου.


Ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμονας, ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου κ. Ρηγίνος Θεοχάρης, ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος λίγο μετά την άφιξη του.

Η αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 το Σχίνο Λουτρακίου για να ευλογήσει το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

Το Κέντρο Ελληνισμού είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικός με δραστηριότητες που κινούνται μέσα στα αυστηρά πλαίσια της εθνικής πολιτικής και της ελληνορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης.

Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει και ο μεγαλύτερος ροδόκηπος των Βαλκανίων με 500 διαφορετικά είδη ρόδων. Εκεί είναι και η έδρα του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς που αποτελεί μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων.

Επειδή η ευαισθησία και δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είναι γνωστή παγκοσμίως, η πρόεδρος της Επιτροπής προστασίας της Φύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων κ. Helga Brichet με την ευκαιρία της επίσκεψης του θα του παραδώσει περγαμηνή σε αναγνώριση του έργου του.

Παράλληλα ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου θα του απονείμει την ανωτάτη τιμή του Κέντρου.

Ένα παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι αναβίωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2000, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Το Πανηγύρι που οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνισμού και το Σπίτι της Κύπρου, άρχισε με τον εσπερινό στο εκκλησάκι του Κέντρου, ενώ στο προαύλιο προσφέρονταν παραδοσιακές λιχουδιές, δροσερό μαχαλεπί, λουκουμάδες, σιάμισιη, σουτζούκκος, σισαμόπιτες, παστέλλι και πολλές άλλες.

Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε μετά τον εσπερινό, ο ιδρυτής του Κέντρου, κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ακολούθως για τα κυπριακά πανηγύρια και τη σημασία τους στην κοινωνική ζωή μίλησε η ιστορικός κ. Νάσα Παταπίου, Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο κ. Μόδεστος Πετρίδης, διάβασε αποσπάσματα από την κυπριακή παραλλαγή του έπους του Διγενή Ακρίτα, που αναφέρεται στη μάχη του Διγενή με τον Χάροντα και ο κ. Ανδρέας Μελετίου διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα “Η Κυρία του Σώζου μοιρολογούσα” του ελλαδίτη ποιητάρη Δημήτρη Σ. Αναγνώστου, που αναφέρεται στον δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο που έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι.

Ο Αψερός και ο Ακαθιώτης ήταν οι δύο ποιητάρηδες που έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.

Πάνω στο γεφυράκι της λίμνης, δίπλα στο ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής ο Αψερός διάβασε το ποίημα του για το βίο των Αγίων Αναργύρων και ο Ακαθιώτης το δικό του ποίημα για τα πάθη της Κύπρου με τη συνοδεία του Στέλιου Παπαδόπουλου στο βιολί και της Βασούλας Βασιλείου στο λαούτο.

Για την πανάρχαια ποιητική τέχνη που επιζεί στην Κύπρο από την εποχή του Ομήρου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός.

Η βραδιά έκλεισε με οφτόν κλέφτικο, τους παραδοσιακούς μεζέδες της Κύπρου και παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα του πολιτιστικού ομίλου “ΑΡΑΔΙΠΠΟΣ” που ενθουσιάσαν όλους τους παρευρισκομένους στο ανοιχτό θέατρο του Κέντρου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Θόδωρος Κασσίμης, οι πρώην ευρωβουλευτές κ. Παύλος Σαρλής, και ο κ. Ιωάννης Τζοάννος, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης, οι καθηγητές Δρ. Κωνσταντίνος Πουρναρόπουλος, και ο Δρ. Πλάτων Κεχαγιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Συλλούρης, η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από το ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, ο κ. Γιώργος Αραζός από το ίδρυμα Νιάρχου, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ο κ. Σπύρος Βούλγαρης Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λεωνίδας Κρασάρης, ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος πρόεδρος των εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., ο βαρύτονος κ. Τζόν Μοδινός, η κ. Καλλιόπη Παύλου σύζυγος του δημάρχου Λουτρακίου, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, οι εφοπλιστές κ. Μιχάλης Σαρλής, και κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστής, ο ιστορικός του Εθνικού Κέντρου Ερευνών κ. Αντώνης Πάρδος, η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου-Μαλαμή, η κ. Ρίτσα Καράτη πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κυριών η “Παναγία του Κύκκου”, ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πάρα πολύς κόσμος.


Εσπερινός


Αρτοκλασία

Στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, διοργανώνεται το Σάββατο 1 Ιουλίου 2000 και ώρα 19:00 παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι με την ευκαιρία του εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Το πανηγύρι που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και από το Σπίτι της Κύπρου θα ξεκινήσει με τον εσπερινό στο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων και θα ακολουθήσουν οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Χαιρετισμοί από την Μορφωτική Ακόλουθο και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου κ. Νάσα Παταπίου, τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Ανδρέα Βοσκό και το Ιδρυτή του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου.
 • Απαγγελία από “ποιητάρη”, αποσπασμάτων από επικά ποιήματα στο προαύλιο της εκκλησίας. Στον ίδιο χώρο θα προσφερθούν κυπριακές πανηγυριώτικες λιχουδιές όπως “σουτζούκος”, “σιάμισι” , “μαχαλεπί” από τα χέρια της κ. Ευδοκίας.
 • Επίσκεψη στο χώρο με τα “φουρνούθκια”, όπου θα προσφέρεται “οφτόν κλέφτικον” από τον ειδικό μάγειρα Μιχαήλη Συλλιμίθκια.
 • Διαγωνισμός “τσαττισμάτων” στη γέφυρα της λίμνης με το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, από τους γνωστούς ποιητάρηδες Ακαθιώτη και Αψερό, με τη μουσική συνοδεία του Στέλιου Παπαδόπουλου (βιολί) και της Βασούλας Βασιλείου (λαούτο).
 • Χοροί και τραγούδια στο ανοιχτό θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού.
 • Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρονται κυπριακοί μεζέδες.

Η όλη εκδήλωση που θα βιντεοσκοπηθεί, για να αποσταλεί σε ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό, έχει σκοπό την προβολή των πανάρχαιων εθίμων και της παράδοσης που διατηρεί αναλλοίωτη ο Κυπριακός Ελληνισμός και με την οποία στηρίζει και τη δυναμική του παρουσία στο εξωτερικό.

Στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε άλλα μέρη του ελληνισμού, όπως ο Πόντος.

Τα εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού πραγματοποίησε στον Σχίνο Λουτρακίου το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.

Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Ουράνιος Ιωαννίδης τονίζοντας: "Θα παρέχουμε στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού την αμέριστη υποστήριξή μας για την προώθηση και εδραίωση των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη Μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο".

"Φιλοδοξία μας είναι ο Χώρος Ελληνισμού να παραμείνει άσβηστος φάρος των ιδεωδών του Ελληνισμού" επεσήμανε στην ομιλία του ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.

Στη διάρκεια των εγκαινίων μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κέντρου καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του Κέντρου καθώς και στην προσωπικότητα του ιδρυτή κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου.

Αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Παραράς παρουσίασε τους στόχους του Κέντρου που συνίστανται:

 • Στην οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων με κύριους θεματικούς άξονες τον απόδημο Ελληνισμό, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Στην οργάνωση και λειτουργία σύγχρονης Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Η βιβλιοθήκη θα είναι συνδεδεμένη με κέντρα έρευνας της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού και θα διαθέτει πλούσια συλλογή διαδραστικών δίσκων (CD - ROM) με ευρύ φάσμα τίτλων σχετικών με τον Ελληνισμό.
 • Στην εκπόνηση εκαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκαίδευσης με θέματα σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού αλλά και την προστασία του επικίνδυνα απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Στην αξιοποίηση και ανάδειξη Ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή του Σχίνου και τη γειτνιάζουσα περιοχή.

Στη συνέχεια, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Ελευθέριος Πιστικίδης, Διευθυντής Παιδείας Αποδήμων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Παράλληλα απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου κ. Χρυσόστομος Σοφιανός.

Τέλος στη διάρκεια των εγκαινίων, χοροστατούντων Ιερέων εκπροσώπων του Μητροπολίτη Κορινθίας, η χορωδία Κορίνθου έψαλλε και μετέπειτα κράτησε συντροφιά στους άνω των εννιακοσίων προσκεκλημένους ερμηνεύοντας ρεπερτόριο από το βυζαντινό έως και το σύγχρονο νεοελληνικό μέλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων:

 • Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Απόστολος Μπότσος.
 • Ο πρέσβης της Κύπρου κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής.
 • Ο μορφωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Γεωργής.
 • Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Εξωτερικού - Νοτίας Ευρώπης κ. Σοφία Ζαχαριάδου.
 • Η Βαρώνη Anna Mayer.
 • Οι πανεπιστημιακοί κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Αθηνά Σχοινά, κ. Νικόλαος Γκιολές, κ. Φοίβος Χριστοδούλου.
 • Ο Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής.
 • Οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι του Νομού Κορινθίας.
 • Ο τ. Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γεώργιος Ιακώβου.
 • Διευθυντές Τραπεζών.
 • Πολλοί εκπρόσωποι του οικονομικού και εφοπλιστικού κόσμου της χώρας.
 • Πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Ιουλίου 1999 τα εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού στον Σχίνο Λουτρακίου.

Το Κέντρο Ελληνισμού συστάθηκε με έδρα τον Πειραιά στις 25.10.1995 από τους ακόλουθους εταίρους - ιδρυτές, οι οποίοι θα παρέχουν και την αναγκαία οικονομική υποστήριξη:

 • Το ίδρυμα DAMIANOS FOUNDATION με έδρα το Triesenberg, Liechtenstein.
 • Την ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ Α.Κ.Τ.Ε. Α.Ε., ιδιοκτήτρια ακινήτων στον Πειραιά.
 • Τη ΔΑΝΑΗ Ε.Κ.Α.ΕΞ. Α.Ε., ιδιοκτήτρια ακινήτων στην Πάτρα.
 • Τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, Ορκωτό Ελεγκτή, γεννημένο στην Κύπρο.

Είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των ιδεωδών του Ελληνισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν:

 • Την προώθηση και εδραίωση των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με τη Μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο.
 • Την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων με κύριους θεματικούς άξονες τον Απόδημο Ελληνισμό, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Τη συγγραφή - ή μετάφραση - και έκδοση επιστημονικών εργασιών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος.
 • Την οργάνωση και λειτουργία σύγχρονης Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Η βιβλιοθήκη θα είναι συνδεδεμένη με κέντρα έρευνας της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού και θα διαθέτει πλούσια συλλογή διαδραστικών δίσκων (CD - ROM) με ευρύ φάσμα τίτλων σχετικών με τον Ελληνισμό.
 • Την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέματα σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού αλλά και την προστασία του επικίνδυνα απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Τη συμπαράσταση στην αξιοποίηση και ανάδειξη Ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή του Σχίνου και τη γειτνιάζουσα περιοχή.
 • Την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου σε τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εφ' όσον αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των ενδιαφερόντων και των αρχών λειτουργίας του Κέντρου.

Το Κέντρο Ελληνισμού προσφέρει ήδη την υποστήριξή του σε ποικίλους φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αμετάθετο κριτήριο επιλογής των φορέων που υποστηρίζονται είναι η προσφορά τους στον Απανταχού Ελληνισμό και τα ιδεώδη του.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κέντρο Ελληνισμού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και επαφής, ιδιαιτέρως των νέων, με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο επισκέπτης του Κέντρου μπορεί να περιηγηθεί στους εκτάσεως 40 περίπου στρεμμάτων κήπους του, που περιλαμβάνουν το λεμονοδάσος,τον ελαιώνα, τον αμπελώνα, τις σπάνιες και ενδημικές καλλιέργειες, τον μεγάλο κλωβό με διάφορα είδη ωδικών πτηνών, την τεχνητή λίμνη που θα λειτουργεί ως μικρός βιότοπος, τον μελισσώνα και τον περιστερώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εθνικό και διεθνές έχει προκαλέσει η παρουσία ενός Ιστορικού Ροδόκηπου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Ο χαρακτηρισμός του κήπου ως ιστορικού αφορά στην παρουσία των κυριότερων ειδών τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιό σύγχρονες ποικιλίες. Ακολουθώντας το αρχιτεκτονικό πρότυπο του διάσημου ροδόκηπου της πόλης του Μπέλφαστ, έχει σχήμα ελικοειδές και περιέχει στα παρτέρια του 500 περίπου διαφορετικά είδη τριανταφύλλων.

Τη δημιουργία αυτού του μοναδικού στη χώρα μας κήπου ακολούθησε η ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Τριανταφυλλιάς ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς ( World Federation of Rose Societies).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαϊου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής του Σπιτιού της Κύπρου, ο οποίος μίλησε μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο με θέμα: "Τα ψηφιδωτά της Κύπρου υπό το φώς των νέων ανακαλύψεων".

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, άρχισε με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του ομιλητή από τον Μορφωτικό Ακόλουθο κ. Γιώργο Γεωργή. Στη συνέχεια απηύθυνε εκ μέρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Παραράς σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Σπίτι της Κύπρου.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μίλησε για την πλούσια ιστορία της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο, που καλύπτει μια περίοδο 1000 χρόνων περίπου, από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, μέχρι τα μέσα του 7ου μ.Χ.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο και στο καλλιτεχνικό κλίμα, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Εστίασε την ομιλία του στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, περίοδο άνθισης της τέχνης του ψηφιδωτού και παρουσίασε μια σειρά από διαφάνειες με ευρήματα, από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης και από τα μέλη οι πανεπιστημιακοί κ. Ανδρέας Βοσκός και κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, ο ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, η κ. Αθηνά Κωνσταντίνου και ο κ. Ανέστης Κωνσταντινίδης. Παρέστησαν επίσης ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Νότα Κούρου, μέλη της Γαλλικής και Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής πολλοί νέοι επιστήμονες, φοιτητές και πολύς κόσμος.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Κώστα Μόντη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου, με τη συνεργασία του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας, του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκ μέρους των οποίων τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθυντής κ. Στέλιος Χατζηστυλλής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Μορφωτικού Ακόλουθου κ. Γιώργου Γεωργή και το σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Γιάννη Παραρά, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης για να τιμηθεί ένας μεγάλος έλληνας ποιητής και ευχαρίστησε τους συντελεστές για την συνεργασία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της ποίησής του. Ο κ. Πιερής αναφέρθηκε στα "ποιητικά πεζά" και στα "πεζόμορφα ποιήματα" του Μόντη, στην εναλλαγή δηλαδή και τη συνάφεια ποιητικού και πεζογραφικού ύφους, που παρουσιάζει ο ποιητικός λόγος και η έκφραση του Μόντη. Έκανε λόγο επίσης για τις αναφορές του έργου του Μόντη στη λαϊκή ποίηση και το δημοτικό τραγούδι καθώς και για τη σχέση του με την ποιητάρικη τέχνη και την ποιητική της ηθική. Ο Κώστας Μόντης, είπε ο κ. Πιερής, επιζητούσε ταπεινά να συγχωνεύσει το ποιητικό του πρόσωπο μέσα στη μεγάλη παράδοση της λαϊκής έκφρασης και επέλεξε, όπως οι φορείς του δημοτικού τραγουδιού, να μη γίνει ένα διάσημο πρόσωπο της ποίησης αλλά να ενταχθεί στο ρεύμα της ποιητικής παράδοσης της Κύπρου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πιερής χαρακτήρισε τον Κώστα Μόντη ως την πιο αυθεντική ποιητική φωνή της Κύπρου, που καταξιώθηκε στη συνείδηση του Κυπριακού λαού και του πανελληνίου γενικότερα.

Ακολούθως ο ίδιος ο κ. Μιχάλης Πιερής μαζί με την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου διάβασαν ποιήματα του Κώστα Μόντη και ιδιαίτερα από τις "Στιγμές", το ποιητικό είδος, που καλλιέργησε ο Μόντης και με το οποίο ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου, τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κονομής, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κώστας Ευαγγελίδης, Παναγιώτης Κοντός, Βύρων Ραϊζης, Χρήστος Αλεξίου, Νάσος Βαγενάς, Νταϊάνα Χάας, Ανδρέας Βοσκός, Μαίρη Κουτσουδάκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστας Στεργιόπουλος, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Μιχάλης Γκανάς, Κώστας Σοφιανός, Γιάννης Γκουρογιάννης, ο εκδότης Μανόλης Σαββίδης, οι κριτικοί της λογοτεχνίας Γιώργος Αλισανδράτος, Μαριλίζα Μήτσου και πολύς κόσμος.

Αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη, τον σημαντικότερο σύγχρονο ποιητή της Κύπρου, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Σπίτι της Κύπρου, την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στις 8.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, θα μιλήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου , καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, με θέμα : "Ο αμετανόητος ' γραφιάς' και οι ' φωνές' του ποιητάρη. Σχόλιο στην ποίηση του Κώστα Μόντη".

Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε το 1914, σπούδασε νομικά και συμμετείχε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων το 1955-59 ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Έγραψε και δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιθεωρήσεις, ένα θεατρικό έργο, ενώ έχει διασκευάσει στην κυπριακή διάλεκτο τη "Λυσιστράτη" και την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.

Από το 1934 ως το 1996 εξέδωσε γύρω στα 30 ποιητικά και έξι πεζά βιβλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι περίφημες "Στιγμές", ένα νέο ποιητικό είδος με το οποίο ο Κώστας Μόντης ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση. Κορυφαίο ωστόσο ποιητικό του επίτευγμα θεωρείται η τριλογία "Γράμματα στη Μητέρα" (1965, 1972, 1980).

Ο Κώστας Μόντης έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Ανάμεσά τους ο τίτλος του Poet Laurete από World Academy of Arts, το βραβείο Γραμμάτων Φρειδερίκου Μάθιους και το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1997 ανακυρήχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.